Pickling & Flushing Hizmetleri

pickling asit ile kimyasal temizlik

Pickling (Asit ile Kimyasal Temizlik) :

Endüstriyel tesislerde ( Ve Gemilerde ) bulunan muhtelif Boru ve Ekipman iç yüzeylerdeki (imalat ve montaj sırasında oluşan demir oksitler ile kum, toz, kaynak çapağı ve curufu gibi) birikintiler, kirlilikler ve pasın uzaklaştırılması amacıyla ASİT kullanılarak yapılan temizliğe Kimyasal Temizlik (PİCKLİNG) denir.
Kimyasal temizleme işleri devreye almadan hemen önce yapıldığı gibi işletme sırasında oluşan kirliliklerin temizlenmesi amacıyla yapılır.

Flushing (Sirkülasyonla Filtrasyon) :

Pickling sonrası boru devrelerinde ,boru iç yüzeylerinde kalan birikintilerin ve mikronize partiküllerin proseste kullanılacak akışkanının ( veya benzer özellikteki başka bir akışkanın) pompa ile türbülanslı akış oluşturacak şekilde (Sirkülasyon yoluyla) filtre edilerek temizlenmesine FLUSHİNG denir.
Flushing Sirkülasyonla Filtrasyon

Pickling ve Flushing işlemleri sağlıklı bir şekilde nasıl yapılabilir?

Pickling ve Flushing işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için temizlik yapılacak hatlar projesinden veya yerinde incelenerek sirkülasyon devreleri oluşturulur. Kullanılacak malzemeler önceden tespit edilerek temin ve hazırlık yapılır. Sirkülasyon devreleri oluşturulurken türbülans hesapları yapılmalı, numune alma yerleri belirlenmelidir.

Pickling

İşlem aşağıdaki aşamalar uygulanarak yapılır.,

  • Sirkülasyon devresinin kurulması ve sızdırmazlık testi
  • Sıcak su ile Alkali yıkama ( Yağlama- DEGREASING)
  • Durulama
  • Asit ile yıkama
  • Nötralizasyon ve durulama
  • Pasivasyon
  • Boşaltma ve kurutma

Pasivasyon uygulamanın en önemli adımlarındandır. Yüzeylerin uzun süre paslanmasını önler en az 4 ile 6 hafta koruma sağlar Kurutmada uygun debi ve basınçta Azot veya Kuru Kompresör havası kullanılmalıdır. Pickling işleminin yapılabilmesi için yeterli kapasite miktarda ve vasıfta sirkülasyon tankı, pompa, ısıtıcı, pislik tutucu, vana, filtre v.s. ekipman ve teçhizat hazır olmalıdır. Pickling işleminde kullanılabilecek Kimyasallar HCL, Sitrik asit, Kostik, Sodyum nitrit, Amonyak biflorür gibi kimyasallar veya bu kimyasalların birini veya birkaçını içinde barındıran (su kimyasalları tedarikinde kabul görmüş firmaların) amaca uygun Ticari Markalı ürünleri kullanılabilir.

Flushing

Flushing işleminin yapılacağı yerleri iki kategoriye ayırabiliriz.

1. KATEGORİ:

Endüstriyel tesislerde ( ve Gemilerde) bulunan soğutma suyu hatları ve Akaryakıt (Mazot, Fueoil) hatlarının Flushingi bu kategoride değerlendirilir ve Filtre olarak gözle kontrol edilebilecek şekilde mesh filtre kullanılır.
Sirkülasyonda kullanılacak Ekipman ve teçhizat yaklaşık olarak aşağıdaki skeç resimde gösterildiği gibidir.
flushing3

Flushing ile ilgili prosedür hazırlanmalı ve prosedürde hangi ölçülerde mesh filtre kullanılacağı belirtilmelidir. ve ilgililere onaylatılmalıdır.

Flushing önce büyük mesh filtreleri ile (30 mesh ~ 575 mic) başlanır. Orta mesh filtreyle (60 mesh ~ 225 mic) devam edilir. Yapılan kontrollere bağlı olarak son mesh filtreye (100 mesh ~ 137 mic) geçilir ve yapılan kontroller neticesinde Flushing işlemine son verilir.

1. KATEGORİ:

Endüstriyel tesislerde (ve Gemilerde) bulunan Hidrolik Makina yağlama ve Türbin Yağlama hatlarının Beta Mikron Filtre kullanılarak NAS CLAS 1638 veya ISO NAS 4406 derecesinde temizlenmesi işleri bu kategoride değerlendirilir. Flushing kriterleri yaklaşık aşağıdaki gibidir. Boru çapı ve hattın uzunluğuna göre türbülanslı akış oluşturmak için gerekli debi, basınç hesaplanır. Çap düşmesi oluşmayacak şekilde loop’lar oluşturulur ve flushing işlemine başlanılır. Hat üzerine bağlı minimes rakorlarından bağlantılarla online ölçüm raporu alınır. İstenilen değere geldiğinde sistem içindeki flushing yağı azot gazı yardımı ile boşaltılır ve teslim edilir.

Kullanılacak Ekipmanlar

Flushing ünitesi ;
Filtreler (3,6,10,20)
Kollektörler
Loop için hidrolik hortumlar
Online Partikül ölçüm cihazı
Flushing işleminin süresi hattın uzunluğuna ve sistem içindeki partikül miktarına göre değişmektedir. Kullanılacak ünitenin kapasitesinin uygun seçilmesi, doğru loop’lama ve hat uzunluğunun birkaç bölümde yapılması halinde süreler kontrol altına alınabilir. Aksi takdirde flushing işlemi tahmin edilemeyecek şekilde uzar ve sonuç alınamayabilir.

Akış Debilerinin Belirlenmesi

Akış debilerinin belirlenmesinde en büyük etken yağ akışının türbülanslı olmasıdır.Türbülanslı akış için Reynold sayısının 2320 ve üzeri olması gerekmektedir. Flushing sisteminde akış debisi ne kadar büyük olursa flushing süresi ters oranda değişir.
Sistemde boru çapları büyük olduğundan akış debilerini nominal değerlerde tutmaya çalışacağız. Reynold sayısının 2320 ve üzeri olması türbülanslı akış için yeterli olmasına karşın flushing süresinin kısaltılması ve debinin uygulanabilir seviyede olması göz önünde bulundurularak genelde Reynold sayısı 5000 olarak alınacaktır.